Pályázati kiírás japán csereprogramokra (2022-2023)

Várjuk hallgatóink jelentkezését az alábbi programokra, az alábbi feltételekkel. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a feltételeket még a 2021-as dokumentumok alapján írtuk ki, ezek némileg módosulhatnak. Tájékoztatjuk a pályázókat, hogy a járványhelyzet kedvezőtlen alakulás folytán törölhetik a programokat.

Minden program egy éves.

Részletes tájékoztatás a Tréninghéten tartandó Japán csereprogramok c. előadáson (október 26-a, re. 8 óra) hallható, kérjük, hogy akinek kérdése van, vegye fel a kurzust. A kurzus a tavaszi Tréninghéten is indul.

Szintén tájékoztatást nyújt a Mindennapi élet és tanulás I. c. kurzus, amely minden őszi félévben indul.

A megpályázható programok:

Oita Egyetem IGLOBE japán nyelvű program (N4-es nyelvvizsgabizonyítvánnyal, önköltségen)

Gunma Egytem MEXT (N2 nyelvvizsgabizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű nyelvtudással) 

Oita Egyetem MEXT (N2 nyelvvizsgabizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű nyelvtudással) 

Oszaka Egyetem MEXT (N2 nyelvvizsgabizonyítvánnyal)

Oszaka Egyetem MAPLE (N4-nyelvvizsgabizonyítvány)

Dzsószai Egyetem (nem szükséges nyelvvizsga, de magasabb nyelvtudás ajánlott, és csak BA hallgatók jelentkezhetnek, és szintén a BA-n kell jogviszonyt létesíteni az egy év leteltével)

Fukusima Egyetem csereprogram (nem szükséges nyelvvizsgabizonyítvány)

Kaicsi Egyetem (önköltségen, nem szükséges nyelvvizsgabizonyítvány, de magasabb nyelvtudás ajánlott)

Jamagucsi Egyetem (önköltségen, nem szükséges nyelvvizsgabizonyítvány)

Fukui Egyetem (csak BA-soknak, N2-es nyelvvizsgabizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű nyelvtudással)

Jelentkezési határidő: 2021. december 15. éjfélegyoldalas magyar nyelvű motivációs levél megküldésével Word dokumentumként elmentve a somodi.julia kukac kre pont hu email címre. Kérjük, hogy semmiképpen ne PDF-ben mentsék el a dokumentumot, és ne csatoljanak semmilyen dokumentumot (a pályázat ezen szakaszában nincs erre szükség)!!

Motivációs levél tartalmazza: név, lakcím (lakcímkártyán szereplő településnév), email cím, szak, évfolyam, táblázatban az eddigi tanulmányi átlagok (MA-s hallgatóktól kérjük a BA képzés eredményeit is), az alapvizsga és fontosabb nyelvórákon szerzett osztályzat (Szövegolvasás, Nyelvtan, Nyelvhelyesség, Nyelvgyakorlat), (sikeres!!) JLPT, konferenciaszereplések, szónokverseny, TDK, buddy programban való részvétel, stb., szakdolgozat témája, kinti kutatási terv (minél konkrétabban), angol nyelvvizsga. Kérjük jelöljék, ha esetleg önköltségen is tudják vállalni a kinti tanulmányokat úgy, hogy a japán fél munkalehetőséget biztosít. Kérjük, hogy jelezzék, ha Japanológia MA-n tervezik a továbbtanulást.Végzős hallgatók mindenképpen jelöljék, hogyan tervezik a KRE-n az aktív hallgatói jogviszony biztosítását a kinti program befejezése után.

Eredményhirdetés várható dátuma: január közepe.

Szóbeli elbeszélgetés személyesen vagy online magyarul és japánul (a benyújtott pályázati anyagok alapján kiválasztott hallgatóknak (tehát nem mindenkinek): január vége. Kérjük, hogy rendszeresen ellenőrizzék postaládájukat!

Kik pályázhatnak? BA 2., 3. évfolyam, MA 1. 2. évfolyam. Figyelem: MA képzéses hallgatók nem pályázhatnak a MEXT programra és a Dzsószai Egyetem, Fukui Egyetem csereprogramjára. MEXT: korhatár 30 év.

Kérjük, hogy csak olyan hallgatók jelentkezzenek, akik vállalják, hogy amennyiben megkapják a megpályázott ösztöndíjat, 2021 őszén megkezdik tanulmányaikat Japánban!

Fontos tudnivalók:

 1. A képzés időtartama egy év, fél évre nincs lehetőség pályázni.
 2. Prioritási sorrendben több programot is meg lehet jelölni, de nem tudjuk minden esetben garantálni ennek figyelembevételét.
 3. Aktív hallgatói jogviszonyt kell létesíteni a Károli Egyetemmel: a pályázat benyújtásakor, a kint tartózkodás alatt, ill. a csereprogram befejezése után (kivétel: MEXT program és Dzsószai Egyetem, ahol a képzés ideje alatt a passzív hallgatói jogviszony is megengedett). 
 4. Aki csereprogramra pályázik: angol nyelvű bankszámlakivonatot kérnek másfél-két millió forintról, abban az esetben is, ha az illető ösztöndíjas helyre pályázik. A számlatulajdonos a pályázó hozzátartozója is lehet. A dokumentumot már február-március folyamán küldeni kell Japánba.
 5. Csereprogram esetén a menettérti repülőjegyről a pályázónak kell gondoskodni.
 6. Csereprogram esetén nincs megkötés korhatár és állampolgárság tekintetében.
 7. Akik a Japán Nagykövetségen is terveznek pályázni, vegyék figyelembe, hogy ha a tanszéki elbírálásuk pozitív lesz, a Nagykövetségen már nem pályázhatnak.
 8. A tanszéki szelekción túljutott hallgatóknak februártól erősen ajánlott regisztrálni a Mindennapi élet és tanulás c. kurzusra, amely a kiutazásra készít fel.
 9. BA első évfolyamos hallgatók, illetve 4-es tanulmányi átlag alatti eredménnyel pályázók jelentkezését nem áll módunkban elfogadni.
 10. Oktatói ajánlásra a pályázatnak ebben a szakaszában nincs szükség!
 11. Késve beérkezett vagy hiányos pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.
 12. Kérjük, hogy a pályázati anyagot egyetlen Word dokumentumban küldjék el!

2022. október 11.